En doktoravhandling i musikk gir musiker Marit Larsen det glatte lag og hun beskyldes for å være uekte. Nå tar hun til motmæle.

Glad hun har utviklet seg

Musikkviter Jon Mikkel Broch Ålvik har forsket på musikken til Marit Larsen og Marion Ravn i tre år, og hvordan de har formet sine personligheter i offentligheten.

– Marit Larsen er en av flere norske kvinnelige artister som bruker ord som «ekte» og «ærlig» for å beskrive seg selv, og de vil framstå som ekte og ærlige. Men det er ikke sånn de framstår for meg, sa han til NRK i går.

Marit Larsen ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men i dag har hun lagt ut et innlegg på Facebook-siden sin hvor hun sier hva hun mener.

– Jeg registrerer at noen har tatt seg bryet med å skrive en doktoravhandling om hvordan jeg fremstår i media. Naturlig nok er det mange (i media) som lurer på hva jeg mener om det. Jeg vil gjerne påpeke at jeg ikke har blitt intervjuet av doktorgradskandidaten i forbindelse med avhandlingen, skriver hun.

Larsen jobber nå med et nytt album og har vært travelt opptatt på annet hold enn med å lese doktoravhandlingen.

Hun skriver videre at hun selvsagt har utviklet seg på 18 år som artist.

– Jeg er utrolig glad for at jeg har hatt et så langt liv som artist allerede. Samtidig er det klart at jeg i løpet av den tiden har gått fra å være fjortis til å være over tretti. Det sier seg selv at jeg underveis har utviklet meg både personlig, som musiker og som mediepersonlighet. Fra beskjeden, stiv og rar via bombastisk og åpenhjertig frem til der jeg er i dag har lyttere falt fra og andre hektet seg på i hver sving; lyttere jeg setter enormt stor pris på.

Støtte fra Musikk-Norge

Kritikken haglet mot doktoravhandlingen i går og flere i bransjen støttet opp om musikeren.

Blant dem var Samsaya og Moddi. Moddi mente hele kritikken av Marit Larsen var meningsløs, mens Samsaya ikke opplevde artisten som uekte.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, mener musikken er og bør alltid være det viktigste.

– Musikken er og bør alltid være viktigst. Dernest er det bra å ha et tydelig image, eller i hvert fall et image folk legger merke til. For en artist som Lady Gaga, eller for den saks skyld Robyn, har image vært en viktig del av jobben, sa han.

– Alltid ment det jeg har sagt

Hun avviser at hun ikke er ærlig.

– Jeg har alltid ment det jeg har sagt i intervjuer når de har funnet sted, og de deler av meg som har blitt fremstilt i media er nettopp dét; deler av meg. Noen ganger skulle jeg selvsagt ønske at det ikke var de samme delene som gikk igjen.

Hun skriver at hun snakker mye om sin musikalske prosess:

– Og om arbeidet som ligger bak, uten at det nødvendigvis overlever redaktørenes redigering. På scenen er jeg opptatt av å formidle musikken min. Om jeg i den forbindelse skulle fremstå med barnlig glede, eller som uskyldsren, tenker jeg at det er en kombinasjon både av at det er sånn jeg føler det der og da, og at forståelsen av min såkalte persona påvirkes av øyet som ser, står det å lese.

Hun mener publikum klarer å ha flere tanker i hodet på en gang.

– At ikke doktorgradskandidaten gir publikum den samme tilliten får være hans sak. Å bli anklaget for å ha tråkket opp stier for andre artister som ønsker å la privatlivet få forsvinnende lite fokus i forhold til musikken de presenterer tar jeg for øvrig som en soleklar kompliment.

Marit Larsens Facebookstatus i forbindelse med en doktorgrad om hennes image. - Her kan du se hele Marit Larsens status fra hennes åpne Facebook-side. - Foto: Skjermdump /